eniyiokul.com

Çocuklar için Ekran Başında Ne kadar Süre Geçirmeli?

Çocuklar ve Ekran Süresi

Teknoloji, çocuklar için harika bir öğrenme ve eğlence kaynağı olabilir. Yaşa göre ekran kullanımı nasıl olmalıdır?

Amerikan Pediatri Akademisi, 3 ila 5 yaş arasındaki çocukların ekran süresinin günde bir saatten fazla zaman olmamasını önermektedir. 6 yaş ve üstü çocuklarda medya süresine ilişkin tutarlı sınırlamalar konulmalıdır. 2 yaş altı çocukların teknolojiyi hiç kullanmamalarını önermektedir.

Çocuklar teknolojiyi sadece daha genç yaşta kullanmaya başlamakla kalmıyor, aynı zamanda hem evde hem de okulda daha fazla yer ve zamanda kullanıyorlar. Uzmanların tavsiyelerinin nereden geldiğini daha iyi anlamanız, ekran süresiyle alakalı evinizde hangi sınırlamaları belirlemek isteyebileceğinize karar vermenize yardımcı olabilir.

Ekran Süresinin Avantajları

Çocukların teknoloji kullanımından elde edilebilecekleri sayısız fayda vardır. Örneğin bilgisayarlar araştırma yapmak, çevrimiçi matematik oyunları oynamak ve dil becerilerini geliştirmek için kullanılabilir. Televizyon, belgeseller ve diğer eğitim materyalleri gibi eğitim programları sunabilir. Video oyunları bile el-göz koordinasyonu gibi gelişimsel becerilerin gelişimine yardımcı olur. 

Ebeveynler akşam yemeğini hazırlamak için zamana ihtiyaç duyduklarında veya e-postalarını yanıtlamak için birkaç dakika ayırmaları gerektiğinde, teknoloji kullanışlı bir çocuk bakıcısı olur.

Ekran Süresini Sınırlamanın Nedenleri

Bu avantajlar değerli olsa da, uzmanların ebeveynleri çocukların aşırıya kaçmasına izin vermemeleri için teşvik etmelerinin önemli nedenleri vardır.

Uyku

Meşgul çocuklar için yeterince uyumak zor olabilir. Genellikle hafta içi ev ödevleri ve okul sonrası aktiviteleri, hafta sonları ise ders dışı aktiviteleri vardır. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi’ne göre, çocukların günde ortalama üç ila dört saat televizyon izlemesi, ekran süresinin kolayca yatma vaktine kadar uzamasına neden olabilir.

Dahası, elektronik stimülasyonun uykuyu engellediği gösterilmiştir.

Sosyal Etkileşim

Bir kişi bilgisayar, oyun ve TV gibi teknolojileri kullandığında, başkalarıyla etkileşime girmez. Kaliteli zaman bulmak birçok aile için zor olabileceğinden, teknolojinin bu anları kesmesine izin vermek, ebeveynlerin mümkün olduğunca önlemek isteyeceği bir şeydir. Ailecek film gecesi yapmak veya birlikte bir video oyunu oynamak eğlenceli olsa da, gerçek şu ki ekran süresi daha az yüz yüze etkileşim anlamına gelir.

Sosyal Farkındalık

Los Angeles, California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir grup altıncı sınıf öğrencisini incelerken çarpıcı bir keşifte bulundular. Computers in Human Behaviour dergisinde yayınlanan araştırma, beş gün ekran yasağı olan çocukların, teknolojiye düzenli erişimi olan çocuklara göre insan duygularını okumada önemli ölçüde daha iyi olduğunu buldu.

Dikkat

Araştırmalar, çok fazla ekran süresinin dikkat sorunlarıyla ilişkili olabileceğini göstermiştir. Iowa Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma, bunun özellikle halihazırda dikkatlerini vermekte güçlük çeken veya dürtüsel davranma eğiliminde olan çocuklar için geçerli olduğunu buldu. Araştırmacılar, herhangi bir elektronik medyanın benzer etkilere sahip olabileceğini belirtmesine rağmen, video oyunları çalışmanın ana odağıydı.

Okul

Çok fazla televizyon izleyen çocukların notlarının daha düşük olması ve daha az kitap okuması daha olasıdır. Ayrıca araştırmalar, çocukların ekran başında kalma süresini kısaltmanın çocukların sağlığını ve notlarını iyileştirebileceğini göstermiştir.

Fiziksel Aktivite

Daha fazla ekran süresi, fiziksel aktivitenin azalması ve çocuklarda daha yüksek obezite riski ile ilişkilendirilmiştir.

Reklam ve Uygunsuz İçerik

Pek çok televizyon programı cinsellik ve şiddetin yanı sıra klişeleri veya uyuşturucu ve alkol kullanımını tasvir ediyor. Birçok reklam, çocukların bu ürünleri istemesini sağlamak için tasarlanmış güçlü ve çekici yollarla abur cubur yiyecekleri ve oyuncakları da tanıtıyor.

Teknolojiyi Sınırlamanın Yolları

Kuşkusuz, çocuklarınız sıkıldıklarından şikayet ettiklerinde sadece televizyonu açmanız veya bir video oyunu oynamalarına izin vermeniz kolaydır. Bununla birlikte, alternatif eğlence biçimleri bulmaya gelince birçok seçenek vardır.

Bu önemli ipuçlarından bazılarını aklınızda tutarsanız, çocukların teknolojiyi sınırlar içinde kullanmalarını sağlayabilirsiniz:

• Çocuğunuzun odasına TV koymayın: Yatak odasında bir TV olması, düşük test puanları, uyku sorunları ve obezite gibi bir dizi sorunla ilişkilendirilmiştir.

• Çocuğunuzun bir video oyunu veya film seçmesine yardımcı olun: Çocuğunuzun ne izlediğini veya ne oynadığını öğrenmenin en iyi yolu, bir film veya oyun seçmesine yardımcı olmaktır. Yeni bir aile filmi veya oyunu seçerken incelemeleri okuyun, önizlemeleri izleyin veya diğer ebeveynlere sorun. Hepsinden önemlisi, çocuğunuzu tanıyın ve neyin uygun olduğu konusunda kendi içgüdülerinize güvenin.

• Teknoloji temelli etkinliklere alternatifleri tercih edin: Kutu oyunları oynamak veya dışarıda eğlenmek gibi teknolojik cihazlar olmadan aile zamanını birlikte geçirmenin harika yollarını bulun.

• Zaman sınırları koyun: İster günde bir saat ister haftada birkaç saat TV ve video oyunları olsun, çocuğunuzun teknolojiyle geçirdiği süreyi sınırlayın. Daha da önemlisi, kararlı olun ve belirlediğiniz zamanlara bağlı kalın.

• Kapatın: Çocuklar belirli bir programı izlemediğinde, televizyonu kapatın. Yemek zamanlarında ve özellikle ders çalışırken veya ödev yaparken televizyonu kapalı tutun.

Teknoloji harika fırsatlar sunsa da sağlık ve esenlik üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Çocuklarınızı teknolojiyi kontrollü kullanmaya teşvik ederken, onlara iyi bir örnek olabileceğinizi unutmayın. Kendi ekran sürenizi sınırlandırmaya çalışın ve teknoloji merkezli olmayan etkinlikler oluşturmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Yorum Yap

Ara :

Kategoriler :

Mobil Uygulamamız Yayınlandı!

Mobil uygulamamızı Google Play'den indirip istediğiniz okulları kolayca bulabilirsiniz. IOS uygulamamız çok yakında Apple Store'da sizlerle olacak!

Bulunduğunuz okulu seçmelisiniz